Statistiken påvisar samma sak. Akavias undersökning från 2021 visar på att endast 9% av systemvetare är arbetssökande strax efter examen och hela 75% får en anställning eller startar eget. Resterande 14% studerar vidare, majoriteten en master för att utöka sina utbildningar. Enligt Linkedin är 70-80% av deras användare öppna för nya karriärmöjligheter om rätt möjlighet skulle dyka upp medan endast 20-30% är aktivt jobbsökande. Siffrorna talar för sig – kandidater väljer säkerhet över ett att aktivt söka nya arbetsmöjligheter. Men betyder det att det är kört för dig som arbetsgivare att hitta nya stjärnskott?
Inte riktigt – utan det gäller bara att tänka om. Och det är här sourcing kommer in. Med sourcing blir vi på Level Up bli mer pricksäkra i urvalet av kandidatinflödet och når ut till passiva potentiella kollegor till ditt team.. Vi erbjuder karriärmöjligheter som de nödvändigtvis inte stött på annars, och visar att gräset faktiskt kan vara grönare på andra sidan – bara man vågar ta klivet dit.
På Level Up jobbar vi dynamiskt med både kravprofiler och sourcingstrategier för att få fram de bästa kandidaterna till våra kunder. I praktiken innebär det en pågående dialog med kunden för att säkerställa att behovet efter en viss typ av kompetens möts. Ofta ser vi att saker kan ändras under processens gång, och därav ser vi värdet av att alltid agera som en högra hand – och inte bara någon du ger en kravlista till vid ett första möte. På Level Up står vi kvar och stöttar dig genom hela processen, där du som kund kan vara trygg i att vi finns där om behoven ändras eller något behöver finslipas- och vi är fullt övertygade om att vi kan stötta dig hela vägen in i mål. Vårt arbetssätt kännetecknas av transparens där vi delar med oss av hur många som kontaktas innan vi får en kandidat som är intresserad av att inleda en rekryteringsprocess, hur inledande mail ska se ut för att kandidater ska nappa och hur lång tid det tar att nå fram till kandidater.
Exempel på strategier vi använder oss av inom sourcing:
- Olika sociala medier såsom LinkedIn, Github och Twitter beroende på var potentiella kandidater är aktiva.
- Kontakt med olika universitet där det kan finnas lämpliga kandidater om man rekryterar till en junior roll.
- Relationsbyggande både online och offline vilket skapar förtroende som gör att kandidater kan kontakta dig när de känner sig öppna för nya jobbmöjligheter.
- Proaktivt bygga en pipe med lämpliga kandidater i exempelvis Linkedin Recruiter för att förhålla sig till GDPR kan vara effektivt om ett löpande behov finns.
- Attrahera topptalang. Genom att använda effektiva strategier för Talent Sourcing kan företag identifiera och attrahera topptalang inom sin bransch, vilket kan leda till förbättrad prestation och produktivitet.
- Minska omsättningen. Genom att rekrytera rätt kandidat för öppna positioner kan företag minska anställdas omsättning och de kostnader det tillför för att minska anställa och onboarda nya anställda.
- Förbättra mångfalden. Sourcing kan hjälpa företag att bygga ett företag med mångfald vilket vi påvisat leder till en mer inkluderande och innovativ företagskultur.
- Förbättra rykte. Företag som är kända för att attrahera och behålla talanger kan förbättra sitt rykte och attrahera ännu fler i framtiden.